qiling disk master Sözlük  


Yardım belgeleri

Sözlük


AES128, AES192, AES256

AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı), ABD hükümeti tarafından bir şifreleme standardı olarak benimsenen bir blok şifredir. Kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir ve şu anda dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. AES, 5 yıllık bir standardizasyon sürecinden sonra 26 Kasım 2001'de ABD FIPS PUB 197 (FIPS 197) olarak Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından ilan edilmiştir. 26 Mayıs 2002'de standart olarak yürürlüğe girmiştir. 2006 itibariyle, AES, simetrik anahtar şifrelemede kullanılan en popüler algoritmalardan biridir.

Şifre, iki Belçikalı şifreleme uzmanı Joan Daemen ve Vincent Rijmen tarafından geliştirildi ve "Rijndael" adı altında, Mucitlerin isimlerinin bir kombinasyonu olan AES seçim sürecine sunuldu.

128,192,256, AES için anahtar boyutlardır (128 bit, 192 bit ve/veya 256 bit).

Seyrek dosya

Seyrek dosya, fiziksel boyutu (gerçek disk alanı kullanılır) yeni veriler eklendikçe büyümüş olan önceden ayrılmış bir NTFS dosyasıdır.

Birim dosyasının fiziksel boyutu yalnızca kullanıcı tarafından belirtilen maksimum değere kadar yükselebilir. Belirtilen maksimum boyuta ulaşıldıktan sonra, kabın fiziksel boyutu sabit kalacaktır.

Not: Seyrek dosyalar yalnızca NTFS dosya sisteminde oluşturulabilir. FAT dosya sisteminde bir birim dosyası oluşturuyorsanız, bu seçenek devre dışı bırakılacaktır. Windows tarafından bildirilen seyrek olarak dosya tarafından barındırılan birimin boyutu her zaman maksimum boyutunu (birim oluşturulurken belirttiğiniz) eşit olacaktır.

Geçerli fiziksel boyutu bulmak için, Windows Gezgini'nde dosyayı sağ tıklatın, ardından Özellikler'i seçin ve Boyutta disk değerine bakın. Dosyalar hacimden silindiğinde fiziksel boyut azalmayacaktır.

UYARI: Ana dosya sisteminde yeteri kadar boş alan olmadığında, veri seyrek olarak dosya barındıran birime yazılırsa, şifrelenmiş dosya sistemi bozulabilir.

Yedekleme

Yedekleme, herhangi bir veri kaybı olduğunda verileri orijinal haline geri yüklemek için kullanılabilecek bir görüntü dosyasına kopyalama anlamına gelir. QILING Disk Master, disk, bölüm ve cilt vb. Için görüntü dosyaları oluşturmayı destekler.

Artan yedekleme

Artımlı yedekleme, yalnızca son yedeklemeye göre değiştirilen veya yeni eklenen verileri yedekler. Tam yedekle karşılaştırıldığında, artımlı yedek imaj dosyası çok daha küçüktür ve işlem daha az zaman harcar. Buna ek olarak, farklı zaman noktalarında birden fazla yedek sürümü depolayabilir, bu da kullanıcıların gereksinimlerine göre herhangi bir sürümle verileri geri yüklemelerine olanak tanır.

Diferansiyel yedekleme

Farklı yedeklemeler, yalnızca son yedeklemeye dayanarak değiştirilen veya yeni eklenen verileri yedekler. Artımlı yedekleme ile karşılaştırıldığında, diferansiyel yedeklemenin görüntü dosyası çok daha büyüktür ve işlem daha fazla zamana mal olacaktır.

Kurtarma

Kurtarma, sistem çökmesi, donanım ve yazılım hatası, veri kaybı, virüs ve hacker saldırısı, vb. gibi bir disk sorunu varsa, dosyaları, sistemi, bölümü veya diski bir önceki duruma geri yükleme işlemidir.

Klonlama

Klonlama, bir hedef disk/bölümle başa çıkarak kaynak bölümlerinin/diskinin bir kopyasını oluşturmayı ifade eder, ardından hedef disk/bölüm orijinal içerikle aynı içeriğe sahiptir. Burada daha da zikredilen şey, klonlama işleminin hedef bölüm/disk üzerindeki tüm önceki verilerin üzerine yazılmasıdır.

Sektör

Bir sabit diskte, her parça bir dizi bölüme ayrılabilir. Ve her bölüm bir sektör olarak adlandırılabilir. Sabit sürücüdeki en küçük depolama birimidir ve her biri sabit sayıda veri depolar. Bir sektör 512 bayt, 1024, 2048 veya 4096 bayta eşittir.

Kurtarma diski

Kurtarma diski, önyüklenebilir QILING Disk Master'in bağımsız bir sürümünden oluşan bir CD, DVD, USB harici sürücü veya flash sürücü olabilir. Bu kurtarma diski, sisteminiz önyükleme yapamadığında sistemi ve bölümleri geri yüklemek için kullanılabilir. İşletim sistemi kurtarma diskinden önyüklendiği sürece, kullanıcılar QILING Disk Master tarafından geri yükleme işlemini yapabilirler.

Mantıksal blok adresleme (LBA)

Mantıksal blok adresleme (LBA), genel olarak sabit diskler gibi ikincil depolama sistemleri olmak üzere bilgisayar depolama aygıtlarındaki blokların yerini belirlemek için kullanılan yaygın bir şemadır. Bu özellikle basit doğrusal adresleme şeması, depolama cihazının fiziksel detaylarını işletim sisteminin yazılımına maruz bırakan önceki şemaların yerini alır. Bloklar bir tamsayı indeksi ile, ilk blok LBA 0, ikinci LBA1, vb. Ile bulunur. Mantıksal blok adreslemede, veriyi adreslemek için yalnızca bir numara kullanılır ve her liner taban adresi tek bir bloğu tanımlar.